Örömmel értesítjük Önöket, hogy elkészült az OPAC és az OPAC+ Modulok új verziója.

 
Miért jobb ez, mint a régi?
 
  •  "GOOGLE-szerű" keresési lehetőség, mely mindenki számára ismerős, de igény szerint megadhatunk részletesebb keresési feltételeket is
  • RESPONSIVE, tehát minden méretű kijelzőn (mobiltelefon, tablet stb.) jól kezelhető és áttekinthető
  • BORÍTÓKÉPEKKEL, mert a közös katalógus építésével ez is megvalósítható
  • GYORS, mert újítottunk az architektúrán
  • NÉVVÁLTOZATOK automatikus kezelése miatt nagyobb a találati biztonság
  • BŐVÍTETT OPAC+ funkciók
  • MOLY link és KELLO recenzió, hogy tájékozódjunk, ha nincsen megfelelő annotáció
 
ÉS A MEGLEPETÉS:
Az új fejlesztéseket az OPAC Szolgáltatást igénylők számára is elérhetővé tesszük, számukra az átállás többletköltséget nem jelent. 
 
Sőt, 2018. április végéig minden ügyfelünk térítésmentesen kipróbálhatja a saját responsive OPAC kereső felületét:

<négyjegyű Szikla azonosító>.netlib.hu/katalogus

Az új modulok tervezésekor igyekeztünk minden olyan szempontot figyelembe venni, amelyet a könyvtárosok, az olvasók és a korszerű informatikai környezet megkívánt. A kereső űrlap egy „Google-szerű” minimalista megjelenéssel indul, amelyből igény esetén egy részletes felületre válthatunk.

Egyre több olvasó használja a katalógusokat tableten és okostelefon, ezért az egyik legfontosabb elvárás volt az új katalógussal szemben – amelyet sikeresen megvalósítottunk –, hogy minden méretű és formájú kijelzőn és böngészőben jól áttekinthető módon jelenjen meg, szakkifejezéssel élve responsive legyen.

A találati lista is egy minimalista nézetben jelenik meg, ahol a tételek gyorsan áttekinthetők. A listában az egyes dokumentumok típusa, címe, szerzője és borítóképe, valamint a raktári jelzete látható. Ahol nincs saját rögzítésű borítókép, ott a program a közös katalógusból próbál keresni.

Az új OPAC minden eddiginél gyorsabban keres és jeleníti meg a találatokat. Trükkök sokaságát vetettük be, hogy a gyengébb technikai környezetben működtetett szoftverek is várakoztatás nélkül szolgáltassanak eredményt. Egy egészen új típusú kereső algoritmus dolgozik a háttérben, bizonyos lekérdezések egy ún. belső kliensen keresztül (a belső munkaállomásokkal azonos prioritással) képesek hozzáférni a dokumentum- és a kölcsönzési adatbázis rekordjaihoz, mégpedig úgy, hogy mindez nem növeli érzékelhető mértékben a többi belső kliensben a válaszidőket. A hierarchizált megjelenítés is növeli a sebességet, mert a tartalmak jelentős része csak a listából kiválasztott tételek esetében jelenik meg.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több könyvtáros és olvasó (a könyvtár épületén belül is) szívesebben használja az OPAC-ot, mint a Szikla okosabb, de nehezebben áttekinthető keresőjét, ezért az új OPAC-ba sok olyan tudás is bekerült, amely eddig csak a vastag kliensben volt elérhető:

A „részletes” űrlap-nézetben a vastag kliensben megszokott teljes keresési szempontrendszer használható, továbbá fontos fejlesztés, hogy az új OPAC-ban a kiegészítő adatokra és a szöveges ismertetők (annotációk) tartalmára, szavaira is lehet keresni.

Az új OPAC automatikusan kezeli a névváltozatokat, a szerző szerinti keresésnél a névalakkal és az átírással összefüggő anomáliákat, a tezaurusz és szinonima háttér-adatbázisokat, valamint a rekordkapcsolatok tartalomegyeztetését.

A régebbi OPAC Modul licencek 50% kedvezménnyel, tehát városi és szakkönyvtárak esetében bruttó 127.000,- forintért, községi és iskolai könyvtárak esetében bruttó 63.500,- forintért upgradelhetők.

Az OPAC+ fejlesztése is hasonló megfontolások alapján történt: elvárás volt a válaszidők minimalizálása, a responsive megjelenés és az elmúlt években jelentkező funkcióbővítés megvalósítása, pl.:
-          Az OPAC+ működésének finomhangolására egy részletes beállítási eszközkészlet
-          Eseménykezelő kibővítése: olvasó is értesülhet bizonyos funkciók végrehajtásáról
-          Olvasó informálása a pillanatnyi pénz- és dokumentumtartozásokról
-          Olvasó tájékoztatása a felszólítás információkról
-          Dokumentum történetének lekérdezése, moly.hu link, régió-kereső, stb.
-          Drupal-8 integráció: könyvajánló-építés OPAC találati listából, portál tartalomból hírlevél küldés, automatizálható beszerzési hírlevél

A régebbi OPAC Plusz Modul licencek szintén 50% kedvezménnyel, tehát városi és szakkönyvtárak esetében bruttó 127.000,- forintért, községi és iskolai könyvtárak esetében bruttó 63.500,- forintért upgradelhetők.

Az új fejlesztéseket az OPAC Szolgáltatást igénylők számára is elérhetővé tesszük, számukra az átállás többletköltséget nem jelent. Sőt, 2018. április végéig minden ügyfelünk térítésmentesen kipróbálhatja a saját responsive OPAC kereső felületét az alábbi link segítségével:

<négyjegyű Szikla azonosító>.netlib.hu/katalogus

pl.:

Az OPAC Szolgáltatás költsége 2018-ban bruttó 38.100,- Ft.